DELA
Foto: Pressbild

Inga tillstånd krävs för färjanlöp

När Tallinks Silja Symphony anlöpte Mariehamn i stället för Visby i torsdags krävdes inget tillstånd, vilket Ålands radio ger sken av i sin rapportering.

På grund av hård vind kunde Silja Symphony inte angöra Visby och besökte i stället Mariehamn, vilket Nya Åland rapporterade om redan i fredagens tidning. Cirka 1 800 passagerare fanns ombord. Fartyget hade startat kryssningen i Stockholm.

Passagerarna fick vistas tre timmar i land innan avfärd. Som en kompensation för ändringen erbjöds passagerarna fribiljetter till Rockoff.

Under fredagen rapporterade Ålands radio att varken ÅHS eller landskapsregeringen gett något tillstånd till fartyget att anlöpa. Det krävs heller inte.

Enligt nu gällande inreseregler kan vem som helst resa in till Åland. Den som inte är fullvaccinerad eller har intyg över genomgången covidsjukdom ska testa sig enligt vissa intervaller. Testen görs av Medimar, men ska bokas och görs inte kvällstid. Utöver inreseregler finns Ålands egna karantänsrekommendationer för den som reser till Åland. Den som kommer till Åland från utlandet, från en zon som enligt EU:s karta över smittläget är orange eller rött rekommenderas en frivillig karantän om sju dagar. Fullvaccinerade berörs inte av rekommendationen.

Enligt Ålands radios intervju med Tallink Siljas kommunikationschef Erika Janson har rederiet av myndighet ombetts informera om gällande restriktioner och delat ut ansiktsmasker vid landstigning.

Anders Westermark, chefläkare vid ÅHS, säger till Nya Åland att ingen brutit mot någon lag.

– Vi kan inte neka dem att komma in och inte någon annan heller, säger han.

Han konstaterar också att ingen har kunnat ge rederiet tillstånd att ta i land, eftersom det inte krävs.

Utöver det konstaterar han att det funnits en viss förvirring om informationsgången under torsdagen, men att han under fredagen förtydligat till Visit Åland om inreseregler, för att undvika missförstånd i framtiden.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp