DELA
Foto: Stefan Öhberg

Tidlösa eldsjälar i konstmuseets nya basutställning

Ålands konstmuseum hedrar i sin nya basutställning ”Eldsjälar och förebilder” fem åländska bildkonstnärer som på sin tid satte sin prägel på konsten på Åland, både genom sina verk och sina insatser för hela konstlivet.

”Eldsjälar och förebilder” är Ålands konstmuseums nya basutställning, som har kommit till med anledning av Ålands konstförenings 70-årsjubileum.

– Vi har alltid haft ett bra samarbete med konstföreningen, och brukar ordna en utställning med koppling till föreningen med ungefär ett och ett halvt års mellanrum, säger Susanne Ilmonen-Procopé, överintendent vid Ålands konstmuseum.

Av de fem konstnärerna vilkas verk visas i utställningen fungerade fyra som Ålands konstförenings ordförande under en kortare eller längre tid. Den femte, Bror-Erik Elfsberg, startade konstföreningens grafikverkstad och var även medgrundare till Bild- och formskolan.

Konstföreningens nuvarande ordförande, Regina Santamäki-Fischer, hyllar sina företrädares förmåga att skapa verk som hör hemma i sin egen tid såväl som i vår.

– Man ser att de har tagit inspiration från olika håll, också internationellt.

Teckningslärare

Museet har inventerat sina samlingar för att få fram verk av de utvalda konstnärerna

–  Det har varit intressant för oss att se vad som representerar varje konstnär, och var vi har luckor, säger Heidi Berthén, vikarierande överintendent.

Regina Santamäki Fischer tycker det är intressant att höra ålänningar berätta om sina minnen av en konstnär som teckningslärare.

– Det händer inte när man går på utställningar i Helsingfors. Men jag vet vad en teckningslärare kan betyda: ingen i min familj ägnade sig åt konst, men jag hade en teckningslärare i skolan som släpade oss runt på utställningar, och på den vägen är det.

Stig-Olof Jokinen, som avled så sent som förra året, föddes i Saltvik, arbetade som sjöbevakare. På 1970-talet uppfann han sandspackeltekniken, och flera verk på utställningen är skapade med just den tekniken.

Hildur Stenbäck flyttade från Österbotten till Åland först som vuxen. Hon är mest känd för sina målningar av berg och klippor, där hon leker med skrovligheterna och låter dem bli till mänskliga figurer.

Grafikmästaren Nanna Sjöström finns representerad med flera verk i stort format.

– Hon var en otroligt skicklig grafiker. Sina största motiv fick hon trycka i Sverige, det gick inte att göra på Åland, säger Susanne Ilmonen-Procopé.

Ett par av Henrik Nylunds verk har ingått i tidigare basutställningar, som till exempel den stämningsfulla ”Önskans sten” från 1974. Nu får de sällskap av andra, mer sällan visade verk.

Utställningen ”Eldsjälar och förebilder” pågår till och med april 2024.

KONSTNÄRERNA I ”ELDSJÄLAR OCH FÖREBILDER”

Bror-Erik Elfsberg (1949-1992)

Stig-Olof Jokinen (1949-2022)

Henrik Nylund (1945-1982)

Nanna Sjöström (1949-2018)

Hildur Stenbäck (1912-1998)