DELA
Foto: Ida K Jansson

Tidigare Nyan-journalister svarade på åtal i tingsrätten

Den tidigare Nya Åland-journalisten Annica Lindström och tidningens tidigare chefredaktör Jonas Bladh svarade på tisdagen på åtal om ärekränkning. Fallet gäller en länk artikel som publicerades i webbtidningen den första mars 2016.
Artikeln gäller en härva där en man misstänks för en rad olika ekonomiska brott. Nya Åland hade även tidigare bevakat fallet. Han ska bland annat ha gift sig med en 80-årig kvinna som var så sjuklig att hon inte var medveten om giftermålet. I Nya Ålands artiklar kallas mannen för sol-och vårare.

Artikeln den 1 mars grundade sig på ett långt reportage i den finskspråkiga webbtidningen Long Play.

I artikeln i webbtidningen fanns en länk till Long Plays artikel. Nya Åland namngav inte den misstänkta i sin artikel men mannens namn framkommer i Long Plays artikel där han även uttalar sig om bland annat sitt privatliv. Åklagare Ina Johansson anser att Nya Åland genom länken namngav mannen och kopplade honom till den förolämpande benämningen sol-och-vårare. Åklagaren såg inga problem med själva artikeln.

De åtalade bestrider åtalet på flera grunder. Eftersom Long Play nämndes som källa även i artikeln kunde läsaren ha sökt upp reportaget och namnet på mannen även utan länk. Att lägga ut länkar till källorna är även journalistisk praxis idag. Journalisten och den ansvariga utgivaren kan inte heller skäligt hållas ansvarig för allt som ingår i källmaterialet. Mannen hade även uttalat sig i Long Plays artikel och kan därför anses ha trätt ut i offentligheten. Försvaret hänvisade även till tidigare friande HD-domar i liknande fall.

Det utpekade mannen kräver de svarande på 62 500 euro i ersättning.