DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>KÄMPAT FÖRGÄVES I vintras kämpade Tehyiterna för bättre villkor. Får Sipilä som han vill försämras villkoren betydligt.

Tehy: Sparförslaget tyder på inkompetens

Tehys organisationssekreterare Inge-May Juslenius tycker att regeringen har tagit beslutet utan att ha gjort en ordentlig konsekvensanalys av sparförslagets åtgärder.

– Det drabbar återigen de kvinnodominerade yrkena, säger Juslenius.
Tehy Åland kämpade för mindre än ett år sedan för högre lön och bättre villkor för vårdpersonalen. Det finns nu en risk att den lilla ökning som man då fick till nu äts upp och mer därtill. Inge-May Juslenius menar att jobb helger och kvällar blir mindre attraktivt om moroten med kompensation minskas.

– Tidigare har man motiverat den låga grundlönen med att ha den här kompensationen, säger hon.

Förslaget försämrar i stor utsträckning för kvinnor som redan är lågavlönade och Juslenius tycker att det slår för hårt mot en redan utsatt kvinnodominerad grupp.

– Det här förslaget tyder på inkompetens från regeringen. Tidigare har man haft en uppvägningstanke att sparåtgärder ska drabba jämt och stödja jämt men inte nu, säger hon.

Tror du att förslaget påverkar på attraktionskraften för sjukskötaryrket?

– Tiderna är dåliga och det är svårt att hitta jobb. Många som har jobbat inom vården har bytt till en annan bransch men beroende på hur samhället ser ut kan man alltid komma tillbaka för att det har funnits jobb. Men det är klart att det försvårar rekryteringen.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!