DELA

Teboil vill utreda Deep Orange för grovt bedrägeri

Teboil vill att polisen utreder vd och styrelsen i det åländska bränslehandelsbolaget Deep Orange för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott i samband med konkursansökan som Teboils ombud lämnade in i juli.

Totalt är Deep Orange skyldiga Teboil drygt 505 000 euro.
Deep Orange har skött Teboils verksamhet på Åland, inklusive försäljning och distribution av bränslen och smörjoljor till privata, till företag och till bränslestationer bland annat på Bilmacken vid Österleden och vid S-Market i Möckelö. I går berättade Nya Åland att Teboil har sökt Deep Orange i konkurs.

Enligt konkursansökan lämnade Teboil en betalningsuppmaning till Deep Orange i december 2015. I slutet av november uppgick skulden till drygt 489 000 euro och Teboil hotade med att söka Deep Orange i konkurs om betalningen inte gjordes.

I början av mars 2016 kom Deep Orange överens med Teboil att skulden som då uppgick till drygt 505 000 euro skulle betalas genom en engångsbetalning senast den första april. Deep Orange betalade inte enligt den överenskommelsen, enligt konkursansökan.

Misstankar

Teboil lyfte redan i samband med betalningsuppmaningen i december 2015 fram att man misstänker oklarheter i verksamheten. Därför vill de att polisen i samband med konkursansökan ska undersöka om personer som arbetat i Deep Orange har gjort sig skyldiga till grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott eller grov oredlighet som geldenär.

Om det kan konstateras att personerna som arbetat med Deep Orange har åsamkat Teboil skada med sitt agerande kommer Teboil att kräva skadeersättning av Deep Oranges styrelsemedlemmar och vd.

Nya Åland har försökt nå Deep Oranges vd Lars Lindgren, polisen och representanter för Teboil Finland för en kommentar.

När Nya Åland kontaktade Lars Lindgren på måndagen hade han ännu inte sett konkursansökan.