DELA

Täta kontakter till USA och Sverige efter Ukrainaanfall

Kontakterna på hög politisk nivå mellan Finland och Sverige, och Finland och USA, har intensifierats efter att Ryssland anfallit Ukraina.

Säkerhetsläget i Europa och samarbetet mellan Finland och Sverige var på agendan när Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) besökte Finland på lördagen. De träffade president Sauli Niinistö, statsminister Sanna Marin (S) och försvarsminister Antti Kaikkonen (C).

Sauli Niinistö kom från USA där han hade träffat president Joe Biden i Vita huset i Washington.

Vid en pressträff inför det mötet sade Joe Biden att presidenterna haft regelbunden kontakt om en gemensam transatlantisk respons på Rysslands attack mot Ukraina. Biden beskrev Finland som en viktig samarbetspartner för USA, också beträffande försvarssamarbete.

Sauli Niinistö sade senare till finländsk media att mötet hade varit långt och ingående. Presidenterna hade bland annat talat om hur Rysslands attack mot Ukraina hade stärkt gemenskapen i det övriga Europa.

Sauli Niinistö träffade också Mitch McConnell som är republikanernas ledare i senaten. Ålands riksdagsledamot Mats Löfström underströk i en kommentar vikten av att ha goda kontakter till båda partier:

”Kongressen behövs för att godkänna både eventuella internationella avtal och eventuella medlemsansökningar till organisationer där alla befintliga medlemmars samtycke behövs för att godkänna nya.”

Han beskriver besöket som ”relativt unikt ur finländskt perspektiv”:

”Finländska presidenter brukar inte så snabbt dundra in och ut ur Washington efter att USAs president rensat i kalendern för att snabbt prioritera att ta emot Finland i Vita huset”.

Försvarsminister till USA

På måndag reser Antti Kaikkonen till USA där han möter USAs försvarsminister Lloyd Austin. Också då handlar det om säkerhetsläget i Europa. Besöket har varit planerat sen början av februari. Antti Kaikkonen ska besöka flygplanstillverkaren Lockheed Martins fabrik i Florida där man tillverkar stridsflyget F-35A Lightning II. Finlands försvarministerium ingick i februari ett avtal om att köpa 64 F-35A-jetplan. De ska ersätta det finländska flygvapnets Hornet-plan som fasas ut till och med 2030.