DELA
Foto: Katri Makkonen/Republikens presidents

Talmannen mötte presidenten

Talman Gun-Mari Lindholm träffade president Sauli Niinistö i fredags.

I fokus var relationen mellan Åland och Finland.
– Mötet bokades när det såg krisartat ut gällande den ekonomiska delen av självstyrelselagen. Nu löste sig det i onsdags i riksdagen, men vi beslöt att ändå hålla mötet, säger talman Gun-Mari Lindholm.

Mötet ägde rum i president Sauli Niinistös tjänstebostad Talludden i Helsingfors.

– Vi talade om fortsättningen, om att få en mer flexibel självstyrelselag och framför allt relationen mellan Åland och Finland, säger Lindholm.

– Vi, från Ålands sida, ser en armbrytning när det gäller att få någonting till stånd. Vi saknar en åländsk politik idag i Finland – vi måste få en bättre relation mellan Åland och Finland.

Talmannen säger att man från åländskt håll måste jobba för att få med Åland i den kommande mandatperiodens regeringsprogram. Det är viktigt för att arbetet med en ny självstyrelselag ska kunna fortskrida.

Vilket bemötande fick de här frågarna av presidenten?

– Han har förståelse över att man måste ha en god relation för att uppnå mål. Sedan kan målsättningen vara olika, att vi vill mer än de vill i Finland.

Talmannen säger vidare att det för åländsk del är positivt att presidenten har ett stort intresse för Ålands demilitarisering och neutralisering.

– Säkerhetspolitiken ligger honom varmt om hjärtat.