DELA

Tallink beställer nytt LNG-fartyg

AS Tallink Grupp och varvsbolaget Meyer Turku har undertecknat ett avtal om ett nytt LNG-fartyg.

Rederiet Tallink beställer ett nytt LNG-fartyg för 230 miljoner euro, meddelar bolaget i ett pressmeddelande i dag.

Fartyget Tallink har beställt är ett snabbgående passagerarfartyg som ska trafikera mellan Tallinn och Helsingfors.

Det nya miljövänliga fartyget går på naturgas och kommer att klara av alla utsläppsbegränsningar. Det 212 meter långa fartyget ska kunna ta upp till 2 800 passagerare.

Enligt kontraktet ska fartyget levereras i början av 2017.

Det nya fartyget kommer innebära betydande förbättringar av energieffektiviteten, enligt Tallink. Den innovativa skrovformen minimerar strömmotståndet och säkerställer att fartyget fungerar väl vid vinterväder och is. Att fartyget ska kunna vända snabbt och effektivt i hamnarna har tagits med i beräkningarna och utformningen av det nya shuttle-fartyget.

– Tallink vill utveckla sättet att resa till havs samt utveckla nya affärsidéer och detta projekt är ett första steg för att lyckas med de, Janek Stalmeister, AS Tallink Grupps vd.

Projektet säkerställer cirka 2000 arbetstillfällen vid varvet på årsbasis, uppskattar bolagen.

– I och med detta kontrakt ökar vi vår produktion med 30 procent under 2016, vilket är väldigt goda nyheter både för varvet och för våra underleverantörer, men även för hela regionen. Det gör det dessutom möjligt för oss att genomföra vår strategi att ytterligare stärka vår kapacitet att göra de nödvändiga rekryter för att förbättra design och byggmetoder, säger Jan Meyer, vd för Meyer Turku ab.
Texten uppdateras.

Texten har uppdateras.