DELA
Foto: Stefan Öhberg

Tafsare döms till böter

En 37-årig man har dömts för sexuellt utnyttjande. Brottet ägde rum under 2009.
Enligt målsägande ägde incidenten rum efter en festkväll. Några av festdeltagarna lade sig för att sova. Hon lade sig i samma säng som den misstänkte och en annan person. På natten vaknade kvinnan av att den misstänkte hade stoppat upp ett finger i hennes ändtarm. Innan det har mannen också ha tagit på henne.

Den misstänkte och målsägande var vid tidpunkten bekanta med varandra genom gemensamma vänner. De hade inte haft någon sexuell relation med varandra tidigare. Den misstänkte var också tillsammans med en av målsägandens vänner vid tidpunkten.

Mannen bestrider åtalet. Han medger att han sovit i samma säng som kvinnan, men han kommer inte ihåg att han skulle ha berört kvinnan eller trängt in i henne. Säger att han berört kvinnan men att han inte minns inte om hon sov. När hon bett honom sluta ska han ha gjort det. 37-åringen berättar också att han var mycket berusad vid tillfället.

Den tekniska bevisningen som finns är en Facebook-konversation där kvinnan konfronterar mannen om det som hänt. Konfrontationen äger rum fem år efter festkvällen. Men i den varken medger eller dementerar mannen det som hänt, vilket enligt tingsrätten endast leder till att diskussionen kan ses som en skriftlig variant av målsägandes berättelse.

Tingsrätten går på åklagarens linje och dömer mannen. Den enda justeringen är att tingsrätten inte anser att det är styrkt att han berört eller inträngt målsägandens anus eller ändtarm med ett finger.

Domstolen anser att kvinnans berättelse är trovärdig även om det förflutit en lång tid. Kvinnan har varit konsekvent när hon berättat om det som hänt och enligt tingsrätten finns det ingen särskild anledning att misstro hennes berättelse.

Tingsrätten anser att kvinnan inte kunde försvara sig från smekningarna eller förmått uttrycka sin vilja om sexuellt umgänge i form av smekningar samt händerna som ska ha berört eller trängt in i kvinnans ändtarm.

Tingsrätten motiverar den fällande domen bland annat genom att den misstänkte medgett att han gjort sexuella närmanden mot målsägande. Rätten anser att mannen gjort det för att bli sexuellt upphetsad eller tillfredsställd. Eftersom mannen och kvinnan enbart var kompisar och smekningarna ägt rum när målsäganden sov utan någon tidigare sexuell relation anser tingsrätten att mannen kränkt kvinnans självbestämmanderätt.

Mannen döms till 35 dagsböter för ett sammanlagt värde på 735 euro.

(al)