DELA
Foto: PRIVAT

Sveriges bästa gäddfiskare fajtades på åländskt vatten

– Åland är ett gäddeldorado, säger Jonas Nordigårds, tävlingsarrangör bakom den svenska fisketävlingen Gäddfajten som i lördags avgjordes på åländskt vatten.
För tredje året i rad hölls fisketävlingen Gäddfajten sin avgörande final på Åland. Sex av dem som kan ses som Sveriges bästa gäddfiskare gjorde upp om vinsten genom att fånga så många gäddor som möjligt på en dag.

Tävlingen kommer till Åland genom ett samarbete med Visit Åland och dess sportfiskeansvariga Ingmar ”Pingo” Eriksson.

– Vi kommer tillbaka eftersom det är ett så fantastiskt ställe. På Åland finns väldigt mycket fisk, säger Jonas Nordigårds från Edgesportfishing som står bakom tävlingen.

Över 100 centimeter

Tävlingen är öppen för alla, även ålänningar, och i kvalet är det längden på fångade gäddor som räknas.

– Längdgränsen är 75 centimeter, men de är få som lämnar in fotografier på gäddor som är under 100 centimeter. Ribban är hög, säger Jonas Nordigårds.

I lördags var det antalet gäddor som avgjorde vem som vann. Man fiskar enligt catch and release, alltså att gäddan släpps tillbaka strax efter att den fångats. Enligt reglerna räcker det med att fiskaren nuddar tafsen, alltså den förstärka linan precis invid draget, för att gäddan ska räknas. Så många gäddor krokas av direkt i vattnet och fisket fortsätter.

Finalfajten startade vid Rundbergs stugby i Jomala, där de tävlande även bodde. Gäddfajten är en individuell tävling men deltagarna var två i varje båt. Med i varje båt fanns en åländsk guide.

Andreas Ingrids från Dalarna var dock den som lyckades allra bäst och fick upp tolv gäddor. Förstapriset var 15 000 kronor, drygt 1 500 euro, samt titeln Gäddfajtvinnare 2016. Andra pris tog Jon Persson med tio gäddor och på tredje plats kom Robert Jonsson med åtta gäddor.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!