DELA
Foto: Mårten Sundberg

Sverige slopar strängt krav

Sveriges regering slopar kravet på negativt test som är utfört senast 48 timmar före inresan till Sverige. Det beslutade den svenska regeringen på tisdagen. Beslutet gäller från den 21 januari, alltså på fredag.

Sverige återgår alltså till de inreserestriktioner som gällde före den 28 december 2021.

Orsaken till att man tar bort kravet om ett negativt covid-19-test senast 48 timmar före resan är en hemställan från Folkhälsomyndigheten. Man anser att resenärer inte längre utgör en särskild risk att påverka spridningen av omikron i Sverige och då anses inte kravet på negativt test vara en proportionerlig åtgärd.

Den svenska regeringen har även utökat länder med godkända vaccinationsintyg.

För de som reser från länder inom EU krävs EU:s digitala covidintyg eller motsvarande intyg att man antingen har vaccinerats mot covid-19, testat negativt inom 72 timmar före ankomsten, eller har tillfrisknat från covid-19 inom sex månader. Kravet gäller utländska medborgare som är 18 år och äldre, med vissa undantag, enligt den svenska regeringens pressmeddelande.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp