DELA
Foto: Erkki SantamalaI<07_Bildrubrik>NTERNT REDSKAP Landskapets finanschef Conny Nyholm konstaterar att det nya it-systemet kommer att göra budgetprocessen både snabbare och effektivare.

Svenskt företag tog hem stororder

Då det offentliga Åland gör upp sina budgeter i framtiden blir det med svenska Hypergenes it-system. Upphandlingen är värd 700 000 euro.

Landskapsregeringen, inklusive Ålands hälso- och sjukvård, och Mariehamns stad är först ut med att börja använda systemet. Så småningom ska det användas av alla kommuner och kommunalförbund för att göra planerings-och budgetprocesserna effektivare.

Det beräknade värdet på upphandlingen är 700 000 euro för avtalstiden som är på sex år med option på ytterligare fyra år. Avsikten är att redan i år kunna börja ta i bruk åtminstone delar av systemet.

Hypergene har flera svenska myndigheter, landsting och kommuner som kunder.

– Det är med stor glädje vi välkomnar det offentliga Åland som ny kund. Det är å ena sidan en mycket ovanlig kund med egen flagga, frimärke, registreringsskyltar och toppdomän. Å andra sidan är det en verksamhet som vi känner väl genom ett stort antal kunder i Sverige med liknande utmaningar. Dessutom har vi redan en lokal förankring genom kunderna PAF och Viking Line.”, säger Per Hidenius, vd på Hypergene.

Den offentliga sektorns budgetprocesser är inga enkla saker.

– Vi är kanske små men vi har nästan lika mycket olika delar i en budgetprocess som ett stort land, säger landskapets finanschef Conny Nyholm.

– Budgetprocessen är ett halvt års intensivt arbete med Word, Excel och gula lappar. Det nya it-systemet ska leda till en snabbare process och effektivera arbetet.