DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>GÅR VIDARE Att folk som sticker ut hakan får motta hot kan ha en förödande effekt eftersom det finns en risk att tysta folk, säger Nina Fellman, men själv låter hon sig inte tystas.

Svårt utreda dödshot

Dödshoten mot kansliminister Nina Fellman (S) fortsätter. Men hoten kommer inte att tysta henne, även om polisen inte lyckats utreda vem som ligger bakom dem.

– Jag blir förbannad över att någon tror att deras äckliga kommentarer ska få mig att bli rädd och ordna in mig i ledet, säger Fellman.

Under årens lopp har Nina Fellman blivit hotad flera gånger. Efter att hon slutade som ledarskribent på Nya Åland efter nästan 20 år, avtog hoten, för att sedan börja på nytt. Det senaste fick hon för en månad sedan. Hotet skrevs på ett gammalt blogginlägg och har polisanmälts.

Att hennes polisanmälningar inte lett till något överraskar henne inte.

– Jag hade inte så stora förhoppningar när jag anmälde från första början. De som vet hur man gömmer sig på nätet kan göra ganska avancerade saker och det är svårt att begära ut information.

Polisen konstaterade att mejlen skickats via en Yahoo-adress vars server ligger i USA. Polisen skickade en internationell rättshjälpsbegäran till amerikanska myndigheter för att få information om från vilken ip-adress mejlet skickats ifrån, men har inte fått svar.

– I den här typen av fall är det ganska osannolikt att vi någonsin får ett svar. Vi har inga befogenheter över amerikanska ip-adresser. Vi är beroende av amerikansk lagstiftning och deras goda vilja, säger förundersökningsledare Christoffer Ahlfors.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!