DELA
Foto: Stefan Öhberg

Svårt lämna bort allt som packas i plast

Låt september bli en plastfri månad, uppmanar Ålands natur och miljö.

Men att lämna bort plastförpackningar helt och hållet i vardagen är svårt, konstaterar projektledaren Karin Rosenberg-Brunila.
I Finland används cirka 450 miljoner plastkassar varje år. Många av dem hamnar i naturen där det tar många år innan de bryts ner. Att också andra plastföremål kan innehålla ämnen som är skadliga för både människor och natur är också ett skäl att hitta alternativ.

– Vi hade en liknande kampanj 2014 som fick fint genomslag. Jag försöker leva plastfritt. De vanliga grejorna som plastflaskor och kassar har jag redan fasat ut ur mitt liv, säger Karin Rosenberg-Brunila.

Att ta en tygkasse med sig till butiken, eller att köpa en papperskasse i stället för plastkasse är ett steg på vägen.

Men:

– Det är svårt att fasa ut all plast. Det är nog inte en gång som jag varit till mataffären utan att komma hem med något med plast i förpackningen. Då står valet mellan att laga mer själv eller att man man måste ta hem förpackningar i vissa fall.

Det kan vara städmedel, hygienvaror eller mat.

– Man blir glad när man ser att flingpaketet är gjort av papp. Men när man öppnar det är det ändå en plastpåse inuti.

Gensvaret på den plastfria kampanjen har varit gott. Hundratals ålänningar har via Facebook meddelat att de deltar. Flera företag, bland dem Nya Apoteket och Hasses Ur & Guld, sätter sina varor i papperspåsar i stället för plast.

Stadsbiblioteket har slutat sälja plastkassar. I stället kan besökarna köpa bibliotekets tygkassar.

På Ålands natur och miljös facebooksida finns flera tips om hur man minimerar plastbruket i vardagen.