DELA
Foto: Peter Sandvik

Svagare vind men regn i sikte

Varje torsdag bidrar Facebookgruppen Vädersidan med en väderuppdatering från veckan som gått.
Biodlarna är nöjda i år trots en skraltig början men nu ser det ganska normalt ut, likaså är det med spannmålen som vid det här laget är inne i torkarna. En del potatis finns väl fortfarande kvar i marken på flera håll men även chipspotatisskörden sägs se bra ut. I skogarna växer svamparna med god fart liksom lingon och blåbär.

En sammanfattning av augusti: Normal medeltemperatur för Åland och augusti är 15,7 grader och blev 15,5 grader. Normal nederbörd för augusti är 70 mm och blev 87,5 mm vid mätstationen i Jomala by. Mesta nederbörden senaste veckan kom på torsdagen förra veckan med cirka 23 mm, men lokalt både mer och mindre. En blåsig vecka med friska vindar flera dagar. Den kommande veckan ser ut att bjuda på svagare vindar och en del regn mot slutet av veckan.

Orkansäsongen är i full gång över Atlanten och till helgen väntas nästa orkan in över Mexikanska golfen som är klassad till 5 på skalan vilket är det högsta (vilket betyder extremt farlig) och evakueringarna har redan börjat. Orkanen har fått namnet Irma. Inte nog med det då det även finns en efterföljare.

Tom Wiklund, administratör på Vädersidan