DELA

Susann Laag-Söderström är en av kandidaterna

Susann Laag-Söderström är först ut av de sannfinländska lagtingskandidaterna.
Det åländska intresset för att starta en underavdelning till Sannfinländarnas avdelning i Åbo bekräftas också på Facebook. I ett inlägg i den öppna gruppen ”Åland Samhälle”, skriver Susann Laag-Söderström:

– Nu finns det en möjlighet att bilda en underavdelning till Sannfinländare även på Åland om vi får ihop en grupp på minst 5 personer som är intresserade tillsammans med mig och att kunna så fort som möjligt lämna in vår ansökan till Åbo avdelningen så vi ännu hinner ställa upp i Lagtingsval och kommunalvalet. Vem är intresserad? Vi kommer naturligtvis ha vår egen politik” (Exakt citat red. anm.).

När Nya Åland ringde Laag-Söderström i går vägrade hon först att kommentera inlägget. Senare på dagen skickade hon ändå in en insändare där hon bekräftar att hon ställer upp för Sannfinländarna i lagtingsvalet.

Socialdemokraterna på Åland har i vår i en insändare meddelat att Laag-Söderström inte antagits som medlem i partiet ”eftersom hon inte förefaller acceptera partiets grundläggande värderingar.”

Socialdemokraternas styrelse har också tagit avstånd från de främlingsfientliga åsikter som hon framfört dels på sociala medier och dels på ett möte som hon deltog på.

Facebookgruppen har 77 medlemmar. Inläggen i gruppen berör olika teman men majoriteten av dem som skapar debatt handlar om invandring.

Den enda som har kommenterat inlägget är Stephan Toivonen, som konstaterar att man kan gå med i hans parti, Åländsk demokrati.

Susann Laag-Söderströms insändare finns på sida 4 i dagens Nyan.

Rättelse: I artikeln i papperstidningen stod det att inlägget på Facebook var borttaget. Det stämmer inte. Inlägget finns fortfarande kvar men undertecknad har blivit blockad från att se inlägget.