DELA
Foto: Ida K Jansson

Sundsbor säger nej till kommunsamgång

Det blev ett nej från Sundsbor i den rådgivande folkomröstningen angående kommunsamgång. Av 397 röstare var 260 negativt inställda och 123 sade ja.

 

Vid halv tre tiden på söndagen hade redan 224 av de totalt 828 röstberättigade redan tyckt till vid valurnan. Klockan nio på kvällen var de preliminära siffrorna redo att kablas ut: 260 säger nej och 123 svarar ja till en samgång av Sund, Finström och Geta. 12 personer tar inte ställning och två röster räknades som ogiltiga.

 

Bland Sundsborna som Nyan pratade med fanns det åsikter av alla de slag. Erik och Mia Schütten var två som ville slå ett slag för sammanslagningen.

– Vi måste visa att det finns ja-sägare också. Problemet förra gången var att många som tyckte det var okej ville inte blanda sig i och kom inte och röstade, säger lokalpolitikern Erik som i början själv var en nej-sägare.

– Det svider, men vad annars ska man göra? Ju mer man sätter sig in i det, desto mindre anledning finns det att säga nej. Men jag säger ja med långa tänder.

Mia som jobbar i kommunkansliet ser byråkratiska fördelar med att slå samman kommunerna.

– Förvaltningarna är redan så insyltade i varandra.

 

Men inte alla röstdeltagare var lika positivt inställda.

– Det är viktigt att Sund ska fortsätta som egen kommun. Det är mycket ideellt som kan falla bort, säger Anne-May Pehrsson.

Kirsti Vördgren däremot kan tänka sig en sammanslagning, men inte efter en så här skyndsam operation.

– I det här skedet röstar jag nej. Det går för snabbt och det är ett dåligt underlag.

 

Läs mer i måndagens tidning.