DELA
Foto: Rasmus Olin

Stugägare får komma till Åland

Sommarålänningar med stuga på Åland kan nu komma hit för att se till sin egendom. Det berättade stationschef Kim Westman från Ålands sjöbevakningsstation på fredagens presskonferens.

Efter statsrådets beslut att lätta på gränsrestriktionerna har flera stugägare hört av sig till Nya Åland med frågor om man får lov att åka över till Åland från Sverige för att titta till sin egendom. Kim Westman från Ålands sjöbevakningsstation kunde på fredagseftermiddagen ge glädjande besked.

– Det är en viktig och personlig orsak till att komma hit. Stugägare har länge avstått från det och nu är det rimligt att låta dem komma hit och se till sin egendom. På en sommarstuga är det också relativt enkelt att kunna hålla sig till karantänliknande förhållanden.

Hur ska ni utreda om personen har egendom på Åland? Ska man ha dokument med sig?

– Det är det snabbaste sättet att komma genom gränskontrollen. Sedan finns det andra register där vi kan kontrollera det.

Kim Westman berättade också att nära anhöriga får komma på besök, och att alla finländare eller person med uppehållstillstånd i Finland enligt grundlagen har rätt att resa bort och tillbaka in i landet.

Innebär det att ni i praktiken inte kan stoppa någon som vill resa?

– I praktiken så betyder det det, om man är en sån som har uppehållstillstånd i Finland eller är finsk medborgare. Men vi måste komma ihåg den stora bilden är bakom det här och det är förstås att vi ska säkra vår nations hälsa. Då ska man undvika att resa och följa myndigheternas direktiv.