DELA

Struntade i samhällsstraffet- nu väntar fängelset

Den som håller sig undan från den samhällstjänst hen blivit dömd till kan klara sig ganska länge.

Men förr eller senare tar rättsväsendet itu med brottslingen och som sista utväg tar man till internationell efterlysning.

I går ändrade tingsrätten samhällstjänst till fängelsestraff för en man som i februari i fjol dömdes till ovillkorligt fängelse i 60 dagar, omvandlat till 60 timmar samhällstjänst.

Orsaken var att mannen inte fullgjort straffarbetet, än mindre hört av sig till brottspåföljdsmyndigheten efter att han kom ut från Pixne-kliniken i oktober i fjol efter att ha fått vård för sitt drogmissbruk.

Nu omvandlas fängelsedomen från februari i fjol. Mannen dömdes för två fall av narkotikabrott och för att ha smugglat in pepparspray till Åland för ganska länge sedan, 2011 och 2012.

Svampar

Bland annat hittades i mannens bostad drygt 50 gram torkade svampar som innehöll narkotiska substanser. Mannen förklarade att det handlade om stensopp och kantarell, något som tingsrätten inte trodde på.

I april 2013 hade mannen dömts till 160 timmar samhällstjänst för andra brott. Tingsrätten lindrade därför straffet i domen i februari 2014.

Mer om samhällstjänst och en intervju med brottspåföljdstjänstemannen Linda Granith hittar ni i dagens Nyan!

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax