DELA
Foto: Catariina Salo/SPT

Besked på dagens riksinfo: Kan bli striktare i sommar än i fjol

Det blir ingen normal sommar i år heller. Coronasiffrorna är väldigt varierande beroende på region och man ser fortfarande tendens till snabbt ökad smittspridning om man släpper på restriktionerna, meddelade riksmyndigheterna under dagens presskonferens.

Länge har smittkurvan pekat neråt, men nu har siffrorna stagnerat. Incidenstalet är mer än dubbelt så högt i dag än för ett år sedan.

Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategidirektör från social- och hälsovårdsministeriet, tror personligen att den här sommaren blir striktare än i fjol.

– I juni, juli och augusti kommer vi följa läget väldigt noggrant och sen dra våra slutsatser utifrån. Min personliga uppfattning är att den här sommaren inte blir lika lugn som förra årets, i ljuset av de siffror som presenterats. Det finns fortfarande så pass mycket smitta bland befolkningen.

THL:S hälsosäkerhetschef Mika Salminen var lite mer optimistisk.

– Jag ska inte förutspå hur det blir, men vaccinationstäckningen ökar hela tiden och sommaren hjälper oss. Det är också beroende av att vi inte nu släpper loss, utan att vi är försiktiga. Blir det bakslag ska vi också agera snabbt med att vidta åtgärder, sade han.

 

Läs mer i fredagens Nya Åland

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp