DELA

Strand släpper album

Efter tre års arbete släpper Peter Hägerstrand under artistnamnet Strand i dag fredag sitt nya album med samma namn.

”Resan har gått genom studios i Stockholm, Borgå och Helsingfors. Allt för att ge dessa låtar de kläder de förtjänar. Det är fortfarande rock men musiken är rik på modulationer och vidlyftiga stråk- och hornarrangemang med inslag av elektronika. Det är elva skarpladdade pop-missiler, ganska otypiska för finländsk musik, som nu söker sin publik. STRAND är inte ett konceptalbum men sångerna relaterar till varandra. Lite som karaktärerna i en bok eller i en film. Det är en berättelse om livet, på jorden (och i ett fall rymden), just nu…”, skriver Peter Hägerstrand om sin skiva i ett pressmeddelande.

Albumet, som släpps på både cd och vinyl, består alltså av elva låtar inklusive de tidigare släppta singlarna ”10 000 Starlings” och ”Slow”.

Peter Hägerstrand är verksam som artist, musiker, låtskrivare, producent, arrangör och mixare med mera. Han har verkat i pop- och rockband som Good Evening Manchester och Jupiter Park och inte minst som soloartist.

En stor del av Hägerstrands musikaliska värv har också bestått i att komponera musik för film, tv och teater. Hans musik har figurerat i Oscar-sammanhang, och flera av hans soundtrack har getts ut på skiva. År 2016 gav franska skivbolaget Milan Records exempelvis ut soundtracket till tv-serien ”Lola uppochner”, som bygger på Monika Fagerholms roman med samma namn. Förra året var Peter Hägerstrand en av de nominerade till Nordiska rådets musikpris.

”Alla dessa erfarenheter har varit med om att skapa STRAND”, skriver Hägerstrand i pressmeddelandet.

Medverkar på skivan gör Peter Hägerstrand (gitarr, sång, arrangemang och programmering), Stefan Lindblom (bas), Markus Helander (trummor), Amanda Löfman och Peter Kanerva (bakgrundssång), Lotta Ahlbeck (violin och altfiol), Sarah Devoyon (cello), Tero Saarti (trumpet) och Kalle Katz (piano). För mixning står Niklas Nylund, för mastering Svante Forsbäck/Chartmakers och för grafik Philip Palmén.