DELA
Foto: Ben Wicks / Unsplash

Stort tack till barnen under coronakrisen

Det är bra att barnen får återgå till skolan. En majoritet av de finländska skolbarnen har upplevt ångest under nedstängningen och det är nu viktigt att de får njuta av sina sista veckor i skolbänken innan sommarlovet.
Lika viktigt är att tacka dem för deras samhällsinsats.

 

Nästan vart fjärde barn känner sig ångestfyllt på grund av isoleringen som coronaviruspandemin har bidragit till i och med de stängda skolorna. Det framkommer i en undersökning som Rädda Barnen har utfört i Finland, Tyskland, USA, Spanien och Storbritannien. Ungefär 55 procent känner sig utmattade.

Barnen, som i sig inte är en riskgrupp, har fått betala ett högt pris för att hindra smittspridningen i samhället. Och för det förtjänar de ett stort tack.

”Den här nedstängningen har inte varit lätt för er alls. Ni var tvungna att sluta gå till skolan, ni slutade träffa många av era vänner och familjemedlemmar och ni måste leka inomhus. För allt detta ber vi om er förlåtelse och vi tackar er för allt ni gjort”. Det sade Spaniens andra vicepremiärminister, Pablo Iglesias, i ett tal i slutet av april. Spanien har haft en av de striktaste nedstängningarna i världen med restriktioner som varit i kraft sedan mitten av mars. Under denna tid har barn inte fått lämna sina hem över huvudtaget. Den 3 maj fick de spanska barnen äntligen springa ut i vårsolen och bilderna av överlyckliga ungar på gungor, cyklar och skateboardar kablades ut i världen.

”Vi kan gå ut imorgon igen om ni följer reglerna”, påminde pappan Neil Block sina barn i en NBC News-artikel. De nya reglerna var då att barn fick vistas en timme ute tillsammans med en förälder.

”Jag kan inte ens tänka mig vad de gått igenom. De har varit absolut fantastiska”, säger Block till reportern. Och många är vi som kan hålla med honom om det.

Det är inte bara i Spanien som barnen lidit. Runtom i världen och även i Finland har det varit svåra tider för våra yngsta medborgare som varit avskärmade från kompisar och mor- och farföräldrar. Ovissheten har varit stor, rutiner försvunna och världen till synes på ända. Rädda Barnen varnar för att situationen kan leda till att barnen får långvariga psykiska men såsom depression.

Speciellt drabbade är de barn som redan lever i svåra familjeförhållanden och eventuellt kämpar med försörjningen.

Kirsi Kettunen, överläkare vid Rädda Barnen, säger att det är viktigt att barnen nu får det stöd de behöver när man lättar på begränsningarna och hon konstaterar att om det igen blir nödvändigt med begränsningar är det av största vikt att man endast stänger daghemmen och skolorna som en allra sista utväg.

Nu återfår barnen äntligen någon sorts normalitet i och med skolornas öppnande idag. Men psykologen Tatjana Pajamäki, som är chef för stödtelefontjänsterna vid Mannerheims Barnskyddsförbund, varnar i Hbl för att det inte bara är rosor och fågelsång med återgången till skolvardagen.

Vanliga orosmoment är exempelvis funderingar om vännerna finns kvar eller om de lärt sig tillräckligt mycket i distansundervisningen.

Samtidigt finns förstås oron för viruset i bakgrunden. Därför är det nu viktigt att alla vuxna stöttar barnen och i mån av möjlighet undviker att belasta dem med den egna oron om eventuell ökad smittspridning. Regeringen har bedömt att det är tryggt att öppna skolorna och rutiner har skapats för att garantera god hygien.

Nu ska barnen få njuta av sina sista veckor av terminen. Och vi tackar er för ert tålamod och er uthållighet. Er insats har varit en ovärderlig del av smittbekämpningen.