DELA
Foto: Erkki Santamala

Stort projekt ska skydda fisken

Ett nytt EU-finansierat projekt ska skydda det åländska fiskebeståndet, främst gäddan, genom att reparera fiskens naturliga lekplatser.
Projektet är en del av Guttorps breddade uppdrag som handlar om att återställa och reparera naturliga lekplatser. Ett hantverk som går tillbaka många generationer på Åland, men som sina håll fallit i glömska.

– Vi har en utplantering av yngel från Guttorp, men det här är ett sätt att hjälpa naturen på traven lite, sade vice lantrådet Camilla Gunell (S) under fredagens lagtingsdebatt.

Enligt Gunell krävs ett intresse från lokala fiskefantaster och samfälligheter för att projektet ska lyckas.

– Vi hoppas på att det blir över hela Åland, det beror på var intresset och engagemanget finns.

Kommentarerna i lagtinget under fredagen var positiva och man pratade också om ytterligare åtgärder för att skydda åländsk fisk.

– Låt gäddorna vara under lektiden. På så sätt skyddas de. Gäddan är heller inte en bra matfisk under lektiden, så att fiska den då är meningslöst, menade Torsten Sundblom (Lib).

Han fick medhåll av Centerns Roger Nordlund.

– Gäddan måste kunna förekomma naturligt på Åland, något annat vore ett stort misslyckande. Många fiskeområden har infört restriktioner och jag hoppas att det respekteras, avslutade han.