DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>LOCKADE Många närvarade vid seminariet Maritima kluster och nätverkande under Sjöfartens dag på Alandia kultur & kongress

Stort intresse för Sjöfartens dag

70 utställare, representanter från det maritima nätverket på Åland, landskapsregeringen och Ålandsminister Anne Berner. Det var många som samlades för att diskutera sjöfart på Sjöfartens dag igår.

Hotellrummen i staden var slut och stämningen hög när eventet arrangerades för 16:e gången.
– Mässan har byggts på år efter år. Det finns inget som säger att det inte kan fortsätta växa, det finns ett behov av det här, säger Dan Mikkola på Godby Shipping.

Teman under dagen var bland annat nätverkande utbildning vilket diskuterades i seminariet ”Maritima kluster och nätverkande” på Alandia kultur & kongress.

Tapio Karvanen, specialforskare vid Åbo universitet, berättade om utmaningar i sjöfartsutbildningen. För många enheter som arrangerar utbildning, en för teoribetonad undervisning och brist på maskinmästare var några av de problem han lyfte fram på seminariet. Kommunikationsminister Anne Berner diskuterade nätverkande och om vikten av samarbete och konkurrenskraft.

– Det vi behöver i den här tiden är kanske ett lite annat tänkande än ett klustertänkande. Jag tror det är mera en fråga om att se till att vi arbetar mer över sektorerna och för sjöfarten så är det viktigt att det finns konkurrenskraft i näringslivet och frågan är hur man kan samarbeta för att se till att konkurrenskraften uppstår, säger hon.

Läs mer i dagens papperstidning eller e-tidning.