DELA

Stort grattis sjöfartsmuseet!

Ålands sjöfartsmuseum kan nu klistra dekalen Årets museum 2016 på dörren.

Det är bäst i hela Finland.
Nyheten om att Finlands museiförbund har utsett Ålands sjöfartsmuseum till Årets museum 2016 kablades ut på YLE:s finskspråkiga tv-nyheter redan klockan 18.00 torsdag kväll.

Då Nya Åland strax efteråt nådde museichefen Hanna Hagmark-Cooper på museidagarna i Enare i Lappland hade hon ännu inte fått utmärkelsen bekräftad, bara hört rykten. Vinnaren skulle offentliggöras vid galamiddagen.

Först efter klockan 21 vågade Hagmark-Cooper lita på att ryktena var sanna.

– Jag är så glad. Otroligt stolt. Vi tror ju att vi gör ett bra jobb, nu får vi ett officiellt erkännande på en annan nivå som visar att vi är en samhällsaktör att räkna med. Utmärkelsen är till alla som jobbar, alla anställda och alla volontärer, som jobbar så oerhört mycket för museets bästa. Samtidigt ger priset råg i ryggen inför projektet Pommern. Jag är så lycklig.

Museiförbundets motivering är, enligt YLE, bland annat att man genom samarbete lyckas skapa mycket intressanta utställningar som lockar fler besökare till museet.

Priset är, utöver den stora äran och rätten att marknadsföra sig som Årets museum, en liten vandringsstatyett gjord av skulptören Pekka Kauhanen.