DELA
Foto: Stockholms hamnar

Största fartyget hittills i Kapellskär

I dag gästas Kapellskär av ett av världens största kryssningsfartyg. På förmiddagen ankrar MSC Meraviglia i farleden utanför hamnen.
Stockholmsregionen är sedan flera år en mycket populär kryssningsdestination med ett ökande antal passagerare.

Kapellskär är Stockholms hamnars nordligaste hamn och har gods- och passagerartrafik på färjor till och från Åland, Finland och Estland. Cirka en miljon färjepassagerare reser till eller från Kapellskär varje år.

276 kryssningsfartyg är inplanerade till Stockholms hamnar under säsongen 2018, som sträcker sig från april till oktober. De flesta fartyg lägger till i Stockholm. 34 av kryssningsfartygen i år väljer Nynäshamns hamn.

MSC Meraviglia är drygt 300 meter lång, tar 5700 personer och kommer närmast från Oslo. När hon vid 10-tiden ankrar upp i farleden en dryg distansminut utanför Kapellskär, är det första gången som hamnen testas för ett kryssningsanslöp.

– En av anledningarna till att Meraviglia väljer Kapellskär är hennes storlek och att det redan var ”trångt” med andra stora kryssningsfartyg inbokade i Stockholm och Nynäshamn. Det här är det största fartyg som hittills besökt oss, säger Peter Lundman, driftchef i Kapellskär.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!