DELA

Storskuld till åländsk bank hotar ”seglande kyrka”

En skuld till Ålandsbanken på 16 miljoner kronor kan sätta stopp för den svenska megajakten Elidas resor.

– Vi har haft maximal otur, säger skepparen Stefan Abrahamsson.
Elida, som ibland kallas ”den seglande kyrkan”, har sin hemmahamn på Sveriges västkust. Därifrån har ägarbolaget Elida Ab bland annat ordnat konfirmandeseglatser i Spanien och evangelisationsresor i och utanför Sverige.

Deltagarna uppträder och vittnar om sin tro i hamnarna längs vägen. När Elida besökte Mariehamn i fjol uppträdde besättningen i St Görans kyrka.

Elida, som är det femte fartyget med samma namn sen verksamheten inleddes på sextiotalet, beskrivs på hemsidan som ”en toppmodern performance megayacht”. Den är 40 meter lång och 7,7 meter bred.

När den sjösattes 2007 hade den blivit mycket dyrare än vad ägarna räknat med.

– Kostnaderna skenade iväg. Vi hade fått godkänt för en ny båt i komposit av svenska sjöfartsverket. Sen insåg man att det inte fanns så stora båtar i komposit som seglar på internationella vatten, säger Stefan Abrahamsson.

Det krävdes ett antal extra tester som ägarna måste betala för.

– Byggkostnaden var kalkylerad till 22 miljoner, men det blev 10 miljoner utöver det. En orsak var att en masttillverkare gick i konkurs. Budgeten för masten var två miljoner. Sen, när vi skulle söka en ny masttillverkare, blev totalkostnaderna närmare fem miljoner.

Aktiebolaget lånade pengarna från Ålandsbanken. När Elida var klar var skulden drygt 23 miljoner kronor, vilket motsvarar 2,3 miljoner euro med dagens växelkurs.

– Nu har vi 16,8 miljoner kvar att betala.

En amorteringstakt på en halv miljon kronor per år är förenlig med en ”sund bolagsförvaltning”, tycker Stefan Abrahamsson.

Men ett möte med Ålandsbankens representanter i våras blev en kalldusch för honom Han trodde att det var ett ”rutinärende” men banken vill ha en amortering på 2,5 miljoner kronor i slutet av månaden. Annars finns det en risk att Elida säljs.

– Vi har ett möte med banken nästa fredag, då kommer de ner till oss i Göteborg. Vi vet överhuvudtaget inte hur det ska gå.

– Vi kommenterar aldrig enskilda kunder, säger Ålandsbankens vd Peter Wiklöf till Nya Åland.

– Vi är en organisation med vanligt folk. Jag själv har arbetat i snart tjugo år på hel- eller halvideell grund. Jag har rätt att ta ut 15 000 kronor i lön men jag har nästan aldrig utnyttjat det, säger Stefan Abrahamsson.

Bolagets intäkter har ökat men inte tillräckligt för att klara bankens krav. Stefan Abrahamsson vill inte att Elida blir en ”kommersiell båt”, som riktar in sig på lönsamma företagsseglatser med alkoholservering.

– Från profant håll har vi fått höra att vi borde tona ner det här med att Elida är ”en seglande kyrka” för då skulle vi kunna få flera företagsuppdrag.

Men det skulle strida mot ägarnas kristna värderingar och det vore som att ”sätta kniven i ryggen” på ungdomar med missbruksproblem som mönstrar på Elida, tycker han.