DELA
Foto: PRIVAT<07_Bildrubrik>SATSNING Här kommer det nya brygghuset att uppföras. Stödet för byggnaden är delvis finansierat med EU-medel. Under presskonferensen vid bryggeriet i Finström överräckte Camilla Gunell och Kenneth Åkergård EU-skylten till vd Jan Wennström. Från vänster syns finansieringshandläggare Kenneth Åkergård, näringsminister Camilla Gunell och bryggeri Stallhagens vd Jan Wennström.

Storsatsning på ölbryggeri

Förra veckan var chipsen i ropet. Nu satsas det på öl.

– Det är glädjande att se initiativkraft och att någon vågar satsa, säger näringsminister Camilla Gunell.
En satsning i mångmiljonklassen för att trygga produktionen vid chipsfabriken i Haraldsby följs nu av en satsning på öl. Den 17 maj beviljade landskapsregeringen ett investeringsstöd till mikrobryggeriet Stallhagen på Åland. Stödsumman ligger på drygt 1,3 miljoner euro och ska ge bryggeri Stallhagen möjlighet att bygga ut sin produktionsverksamhet med ett nytt brygghus.

– Det här är en viktig pusselbit för att kunna förverkliga bygget. Utan det här stödet hade vi fått tänka om, säger bryggeriets vd Jan Wennström.

Stödet som beviljats är delfinansierat med EU-medel genom Ålands LBU-program. För att få stödet beviljat handlar det om att uppfylla två punkter. Dels ska produkten som produceras baseras på lokala jordbruksprodukter och dels ska den förädlade produkten vara en jordbruksprodukt. Eftersom öl inte klassas som en jordbruksprodukt beviljades endast 20 procent av kostnaderna och inte 30 procent som det annars skulle varit.

– Vi vill se en lönsamhet om vi ska gå in i projekt. Det har vi sett här, säger finansieringshandläggare Kenneth Åkergård.

Projektet ska vara klart i slutet av mars 2018.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!