DELA
Foto: Heidi Hendersson

Stornäsets vänner håller liv i talkoandan

Det började med ett hot om golfbana. Fem år senare är Stornäsets vänner fortfarande aktiva i skyddet av det lummiga rekreationsområdet i Kastelholm. I år firar de jubileum med traditionsenlig slåttertalka.
Solen skiner över Sundsskogarna när Stornäsets vänner parkerar vid en smal skoggsstig som ska leda dem ner till Småholmskojan. Med sig har de packat picknick, grillkorv, räfsor och röjare.

– Om man skulle gå och räfsa lite vass nudå, säger medlemmen Ros-Marie Rundberg och styr stegen ner mot vattnet.

Platsen är idyllisk och vasstråna vajar obekymmersamt ovetande om medierumban som det natursköna området gav upphov till under åren 2008–2011.

Det hela började 2008 när Ålands golfklubbs ögon riktades mot Stornäset. Golfklubben får klartecken att utreda huruvida landskapets mark i Stornäs lämpar sig för en golfbana och Centerns lagtingsgrupp föreslår en 18-hålsbana på marken. 2009 lämnar Ålands golfklubb in en ansökan om att få arrendera 70 hektar av det sammanlagt 170 hektar stora kungsgårdsområdet i Sund Kastelholm.

Det är startskottet för en utdragen tvist om det natursköna området. Golfbana eller ej? Efter demonstrationer, politiska tvetydighet, informationsmöten, jävdomar och skogsvandringar står det till slut klart att Stornäset ska hållas fri från puttar och golfbilar. En stor del av Stornäs-skyddsarbetet utfördes av eldsjälarna ”Stornäsets vänner”, en förening som än idag är aktiv.

– Vi tyckte det var katastrof vi som engagerade oss. Det var många som steg på tåget, säger ordförande Isabel Kvarnfors.

Medlemmarna var aktiva från början i Stornäsfrågan, men föreningen i sig registrerades först för fem år sedan.

– Vi ville visa att vi inte skulle ge oss i första taget.

Som mest hade man 300 medlemmar.

– Drygt hälften är kvar.

Läs hela reportaget om Stornäsets vänner i dagens papperstidning eller i e-Nyan!