DELA

Stormskärs Maja blir internationell storfilm

Solar Films i Helsingfors har börjat planera filmen Stormskärs Maja. Inspelningarna planeras att börja om ett år, sommaren 2022.

Titte Törnroth meddelar en glad nyhet i ett pressmeddelande till Nya Åland. Solar Films i Helsingfors, som för ett par år sedan köpte filmrättigheterna till Anni Blomqvists romanserie om Stormskärs Maja av Ålands kulturstiftelse, är nu i gång med planeringen av filmen. Avsikten är att inleda inspelningen om ett år, sommaren 2022.

– Producenten Jukka Helle och regissören/manusförfattaren Tiina Lymi var förra veckan på Åland för att i första hand få en uppfattning om hur det ser ut här hos oss och om vilka typer av miljöer vi kan erbjuda. Jag valde att ta dem till bland annat Blomqvists hemtrakter, till olika lummiga byar med äldre bebyggelse, till Jan Karlsgården (för att visa åländsk 1800-tals arkitektur) och, framför allt, till Majas ”egen” skärgård på nordöstra Åland där Johan Mörn bjöd på en strålande guidning med Silverskär som utgångspunkt, säger Törnroth.

Törnroths förhoppning är att filmen ska filmas på Åland, men det är ännu inte säkert.

Bilden är från när Storsmskärs Maja sattes upp på Åland 2007.