DELA
Foto: Rasmus Olin<07_Bildrubrik>700 EXEMPLAR Boken om stormaktstiden har tryckts i 700 exemplar.

Stormaktstiden i ny historiebok

Skattetrycket ökade och många kallades in i det militära som båtsmän. Så beskriver historikern Jan Samuelsson hur ålänningarna påverkades av stormaktstiden.

I går släpptes hans bok som är den sjunde och näst sista i serien om det åländska folkets historia.
Det omfattande projektet att sammanställa Ålands historia påbörjades redan på 1970-talet. Den tredje boken i serien, som var tänkt att behandla tiden under Gustav Vasa och stormaktstiden, påbörjades av Carl Ramsdahl.

Ramsdahl avled dock under arbetets gång och boken avslutades av Bjarne Henriksson. Innan Pettersson hann skriva den tillhörande delen om perioden avled även han och 20 år senare vidtalades Jan Samuelsson för projektet.

– Varje gång jag kände mig lite sjuklig tänkte jag att jag hoppas att jag håller mig vid liv. Det kan ju gå troll i sådana här saker, säger Samuelsson.

Den nya boken behandlar perioden från mitten av 1500-talet till och med slutet på den stora ofreden 1721. Att sammanfatta den tiden vetenskapligt men på ett sätt som gjorde boken tillgänglig för andra än historiker var en utmaning, konstaterar Samuelsson.

– När man ska göra en sådan här sak måste man ha en vision om vad man ska utgå ifrån. I det här fallet kom jag fram till att det väsentliga var framväxten av den starka statsmakten med Gustav Vasa och framåt och stormaktstiden, med all den påverkan den har.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!