DELA
Foto: Ida K Jansson

Stora prisskillnader när vi begravs

2 000 euro, 6 000 euro – eller mer?

Kostnaderna för en kyrklig begravning varierar stort.
Kistan och gravstenen är oftast de största utgifterna.

På Åland finns två begravningsbyråer, Enebergs och Nocturne.

Båda byråer säljer kistor från drygt 400 euro uppåt. De mest populära modellerna kostar runt 1 000 euro. På Enebergs är den vita draperade Ålandskistan en klassiker. Den har funnit i sortimentet sen J.A. Eneberg lanserade den 1957.

En vanlig gravsten kan kosta mellan 2-3 000 euro.

– Men det går att få en jättefin för 1 000, säger Andreas Karlsson på Nocturne.

Efter kistläggningen förs avlidna till kapellet i Mariehamns församling eller i Jomala. Transport med begravningsbil till kyrkogården kostar runt 150 euro i Mariehamn och Jomala och blir dyrare ju längre bort transporten går. Transport till en skärgårdskommun kan kosta över 300 euro.

Avgifterna som de åländska församlingarna tar varierar. Att hyra begravningskapellet i staden och kyrkorna vid jordfästningar och minnesstunder kostar ingenting om den avlidna tillhörde den evangelisk-lutherska kyrkan. För andra kostar det 120 euro.

Om den avlida haft Mariehamn som hemort beviljas femtio procents rabatt på gravgrävningspriset som är 568 euro. Grävavgiften för en urngrav är 65 euro.

Många vill höra vissa sånger på begravningen. Begravningsentreprenörerna kan stå till tjänst med det – både Thommy Fagerholm på Enebergs och Andreas Karlsson sjunger. De kan också förmedla kontakter till sångare som anhöriga vill höra på begravningen.

Det kan kosta runt hundra euro, eller mer om sångaren som önskas är etablerad.

Den som bjuder in till en minnesstund efter begravningen, med kaffe, smörgåstårta och tårta, kan räkna med en kostnad på runt tio euro per person, säger Thommy Fagerholm.

Då ingår inte eventuell lokalhyra eller kostnad för serveringspersonal.

Läs hela artikeln i papperstidningen eller e-Nyan!