DELA
Foto: PRIVAT

Stora Båtskär arrenderas för Ådans vänner

Projektet Ådans vänner får ett hem.

Föreningen Stora båtskär har ingått ett tioårigt arrendeavtal med landskapets fastighetsverk om naturreservatet Stora Båtskär söder om Mariehamn.
Föreningen Archipelago Pares fick i början av året 7 900 euro i Leader-utvecklingsstöd av landskapet för projektet Ådans vänner. Målet är att skydda sjöfågelstammarna på Åland. I det ingår bland annat att bygga skyddade boplatser och predatorkontroll. Till vänster på bilden står Lucas Wideman i Archipelago Pares som också är ordförande för föreningen Stora båtskär som ska ta hand om ön.

Hamnen ska muddras och rustas upp. Besökarna ska kunna gå runt ön längs en vandringsled och lotsstugan ska renoveras. Lucas Wideman räknar med att vandringsleden står klar nästa år.

– Det finns redan en ganska bra led för underhåll av vindkraftverk. Vi kommer att bygga vidare på den, säger han.

Förhoppningen är att upprustningen av den förfallna lotsstugan, som har tre stora salar och en vindsvåning, ska ha kommit så långt att man kan använda en del av byggnaden nästa år.

Fastighetsverket står för byggmaterialet och föreningen för arbetskraften. I dagsläget har Archipelago Pares ett femtiotal aktiva medlemmar.

Til höger på bilden står Anni Mainela, chef på enheten kulturarv inom Fastighetsverket.

- För oss är det kostnadseffektivt att förse en samarbetspartner med rätt typ av kulturhistoriskt byggmaterial, till exempel fasadbräden, medan de sen sköter transporter och själva renoveringen, säger hon i i ett pressmeddelande.

Fastighetsverket satsar på att utveckla vandringsstigar i landskapets naturreservat, som haft ”exceptionellt mycket besök” i år, skriver fastighetsverkets chef Stefan Rumander.

– Om vi jobbar både med stigarnas utformning och information och sen samlar allt digitalt på ett ställe så kommer vi att få fler besökare både bland ålänningar och turister.

Information om vandringslederna och kartor samlas på Visit Ålands sajt. (pd)

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp