DELA
Foto: Jonas Edsvik

”Stor konstitutionell kris”

Oppositionen lyfter problemen med Finland i lagtinget.

Lägg ner de egna reformerna och satsa i stället allt krut på att lösa konflikten med riket, är budskapet.
Den senaste kallduschen från riksmyndigheterna, minskningen av klumpsumman, oroar Centern, Obunden samling och Ålands framtid i lagtinget som nu ställer ett skriftligt spörsmål till regeringen.

– Vilka åtgärder avser regeringen vidta för att lösa den konstitutionella kris som råder mellan Åland och Finland, undrar man.

Med spörsmålet, som har Axel Jonsson (ÅF) som första undertecknare, vill de tre oppositionspartierna försäkra sig om att regeringen dels prioriterar frågan högst, dels har beredskap för att söka om internationellt stöd, främst från Sverige, om problemen kvarstår.

– Det här är en stor konstitutionell kris. Vet man ens i Helsingfors att vi upplever det som en kris? Jag är inte så säker på att den stora massan i Helsingfors vet vad som pågår, sade Jonsson på en presskonferens i går.

– Det är otroligt viktigt att frågan prioriteras högt. Det handlar om vår ekonomi och kan få konsekvenser för det dagliga livet på Åland, sade Britt Lundberg (C).

Hon betonar vikten av att ha goda relationer till ministrarna i Helsingfors oavsett vilka partier de hör till.

– Regeringen måste agera på politisk nivå, det handlar om Ålands välfärd. Det man har gjort hittills har ju inte räckt till, sade Bert Häggblom (Ob).

Läs mer i tisdagens Nya Åland!