DELA
Foto: Patrik Dahlblom

Steve sökte sina rötter i Föglö

Föglöbördige amerikanen Steven Richter tog med sig frun Sara och vännerna Jim och Liz Dowd till sin första åländska släktträff i går.
Steve och Sara Richter bor i staden San Clemente på Kaliforniens södra kust. Jim och Liz Dowd bor i Arizona. De senaste veckorna har de rest med kryssningsfartyg från Norge runt Östersjön och besökt många städer längs vägen.

Det bästa sparades till sist.

I går mötte de Steve Richters åländska släktingar på en middagsträff på Enigheten i Föglö Degerby.

Steve säger att han inte kände till mycket om Föglö före resan. I måndags besökte han och medresenärerna Ålands sjöfartsmuseum. Han har tagit del av korrespondens som visar att livet för fiskare och sjöfarare i den åländska skärgården på 1800-talet var ”rätt så hårt”.

– Jag tyckte det skulle bli spännande att komma hit och se platsen med mina egna ögon.

Steve och hans medresenärer skulle hinna med mycket på tisdagen. De tog morgonbussen från stan till Svinö färjfäste och åkte med Skarven över till Degerby där de träffade Ingemar Ekman och hyrde cyklar.

Turen gick till Föglö kyrka, där det finns en jesusmålning av konstnären Warner Sallman som var Ida Marias brorson. Kallsö by, Matsmårs museum och Galleri Berghäll stod också på programmet.

Föglöbesöket avslutades med middagsträffen på Enigheten.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!