DELA
Foto: Jonas Edsvik

”Stegvis normalisering” konstaterar Viking Line i kvartalsrapport-stämma hålls idag med storägare på plats

Ökande omsättning, ökande inkomster från passagerare men även markant ökande driftkostnader. Det skriver Viking Line om i årets första kvartalsrapport, där man även talar om ”Stegvis normalisering trots en utmanande omvärld.”

Viking Lines bolagstämma hålls idag, onsdag, på Alandica. På plats finns bland annat storägaren Jakob Johansson. Mer om vad som hände på stämman och om rederiets resultat kan man läsa om i torsdagens Nya Åland.

Pandemi och krig påverkar

Ur den rapport som offentliggjordes i morse framgår att Viking Line-koncernens omsättning ökade med 138,9 procent, till 58,8 miljoner euro under perioden 1 januari – 31 mars 2022. Rörelseresultatet uppgick till -18,1 miljoner euro.

De passagerarrelaterade intäkterna ökade med 226,3  procent till 47,2 miljoner euro (jämfört med 14,5 miljoner euro för samma period i fjol), medan fraktintäkterna var 10,9 miljoner euro (9,6 miljoner euro ifjol). Driftskostnaderna ökade med 96,1  procent till 63,6 miljoner euro (32,4 miljoner euro ifjol).

”Det första kvartalets resultat påverkades inledningsvis fortsatt av pandemin och med den sammanhängande restriktioner. Från mitten av februari ökande efterfrågan inom passagerarsektorn samtidigt som den stabila efterfrågan på frakttransporter kvarstod. I slutet av februari inledde Ryssland krig mot Ukraina och energipriserna påverkades drastiskt.” skriver rederiet i sitt utskick.

Friad i marknadsdomstolen

Under januari och februari fick koncernen stöd från Traficom för allmän trafikplikt på linjerna Åbo–Mariehamn/Långnäs–Stockholm och Mariehamn-Kapellskär.

”Finnlines besvär i Marknadsdomstolen avseende de stöd Viking Line har erhållit från Traficom har avgjorts av domstolen i slutet av mars 2022. I beslutet avvisar Marknadsdomstolen alla käromål och konstaterar att upphandlingarna har gjorts lagenligt i den situation som pandemin skapat.” skriver Viking Line.

Januari–mars 2022 (jämfört med januari–mars 2021)

  • Omsättningen uppgick till 58,8 Meur (24,6 Meur).
  • Övriga rörelseintäkter var 6,0 Meur (10,3 Meur).
  • Rörelseresultatet uppgick till -18,1 Meur (-7,7 Meur).
  • Finansnettot blev -2,2 Meur (-1,3 Meur).
  • Resultat före skatter uppgick till -20,3 Meur (-8,9 Meur).
  • Resultatet efter skatter var -16,2 Meur (-7,2 Meur).