DELA
Foto: Stefan Öhberg

Statyprotest för rysk regimkritiker

Någon hade på tisdagsmorgonen draperat statyn av den ryska tsarinnan Maria Alexandrovna med en banderoll med texten: Free Navalnyj, alltså frige Navalnyj.

Redan ett par timmar senare, på tisdagsförmiddagen, var dock protestbanderollen nertagen igen.

Den ryska regimkritikern Aleksej Navalnyj blev känd för den breda allmänheten efter att han hösten 2020 förgiftades med ett nervgift ombord på ett flyg från Sibirien. Navalnyj vårdades i Tyskland och överlevde mordförsöket.

I januari i år återvände han till hemlandet Ryssland och greps då av polis och sitter numera fängslad. Sedan slutet av mars rapporteras det att Navalnyj hungerstrejkar och uppges vara i mycket kritiskt tillstånd.

Framtid avgörs

Svenska Yle rapporterar att på måndag nästa vecka avgör en domstol i Moskva framtiden för Navalnyjs oppositionsnätverk.

Åklagarämbetet har begärt att både Navalnyjs antikorruptionsfond och kampanjstab förklaras vara ”extremistiska organisationer”.

Åklagaren hävdar att Navalnyjs organisationer eftersträvar att ändra samhällsordningen genom revolution, skriver Yle, och både anställda och volontärer kan riskera att dömas till fängelsestraff.

Statyn en present

Den aktuella statyn står i Stadshusbacken i Mariehamn och förställer Maria Alexandrovna. Hon var kejsarinna i Ryssland under 1880-talet och den som ska ha givit Mariehamn sitt namn. Statyn var en donation från St Petersburg med anledning av Mariehamns stads 150-års jubileum.

Statyn avtäcktes i november 2011 under högtidliga former, med både lokala politiker och tjänstemän, rysk delegation och ryska tv-team på plats i Stadshusbacken. Verket är gjort av den ryska konstnären Andrey Kovalchuk.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp