DELA

Statsministern vädjar: Minska era sociala kontakter

Statsminister Sanna Marin (SDP) höll regeringens sedvanliga presskonferens om coronaviruset i eftermiddags. Huvudämnet var de begränsningar i rörelsefriheten som planeras införas i särskilt epidemidrabbade områden.

– Vi kan inte vänta med begränsningarna tills läget är för akut, då är vi försent ute. Det är först senare som sjukhusen belastas, sade Marin som också vädjade till finländarna om att minska sina sociala kontakter.

Privata tillställningar, fester och kalas förbjuds.

– Det kan handla om att inte ha fester hemma eller att låta bli att ordna födelsedagskalas för sina barn.

Umgänge med nära och kära, gå till arbetet, leka ute med barnen, motion samt rastning av husdjur är exempel på sådana aktiviteter som inte omfattas av begränsningarna, meddelade Marin.

Begränsningar i rörelsefriheten är sista utvägen. Sådant här gör man inte utan fog, menade Mika Salminen, direktör på Institutet för hälsa och välfärd (THL).

– Det här är det sista verktyget i verktygslådan som vi inte har använt. Vi förstår att detta har stor inverkan, och även om det gäller en kort period är det tråkig och tungt, sade han under presskonferensen.

Begränsningarna gäller inte på Åland och lättas när smittspridningen i det aktuella området minskar tillräckligt mycket.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp