DELA
Foto: SPT

Statsministerbesöken på Åland flyttas fram

Planen var att Finlands statsminister Sanna Marin och Sveriges statsminister Stefan Löfven skulle besökt Åland den 9 juni. Det mötet flyttas nu fram.

– Ålands självstyrelse firas hela året. Vi har kommit överens med statsministrarna att hitta ett datum längre fram som möjliggör ett mer fördjupat Ålandsbesök och goda samtal mellan oss regeringschefer, säger lantrådet Veronica Thörnroos i ett pressmeddelande.

Planen var att statsministrarna skulle delta vid firandet av självstyrelsedagen den 9 juni nästa vecka. Men nu har man alltså kommit överens om att skjuta fram statsministerbesöket. Orsaken är Covid-19 begränsningar, ett stängt flygfält på Åland och därtill ett pressat tidsschema.

– Att två statsministrar besöker Åland samtidigt är en unik händelse och vi vill göra det allra bästa av det. Vi försöker nu gemensamt hitta en bättre tid för besöket längre fram under jubileumsåret då omständigheterna är bättre och det finns goda förutsättningar för fördjupade samtal om självstyrelsen och Ålandsöverenskommelsen, säger Veronica Thörnroos.