DELA
Foto: Laura Kotila - Statsrådets kansli

Staten lovar 15 miljarder euro i stödpaket

Finlands regering, med statsminister Sanna Marin (SDP) i spetsen, presenterade ett stödpaket på totalt 15 miljarder euro på fredagen vid lunchtid. Totalt räknas summan som ingår i de olika åtgärderna uppgå till 50 miljoner euro. Tilläggsbudgeten som i dag ges till riksdagen går på 400 miljoner euro. Det här ska ses som ett första steg, fler åtgärder ska vidtas senare.

Förutom 12 miljarder i lånegarantier till företagen via Finnvera och 30 miljarder till Fima, gav regeringen även besked om andra lättnader till företagare och arbetsgivare.

Några av åtgärderna är:

-Självrisktiden för permitterade tas bort (tidigare fem dagars självrisk).

-Arbetspensionsavgifterna sänks tillfälligt, senast från och med 1 juni fram till årets slut. Det här räknas vara värt 910 miljoner euro i skattelättnader.

-Samarbetstiden för permitteringar sänks från 14 dagar-6 veckor till bara fem dagars samarbetstid.

-Alla arbetstagare, även personer med tidsbundna kontrakt, kan permitteras. Dessa har även rätt till utkomststöd och får rätt att säga upp sig från ett tidsbundet kontrakt.

-NTM-centralerna får tilläggsfinansiering på 50 miljoner euro.

-500 000 euro reserveras för ekonomisk rådgivning för företagare genom en jourtelefon.

Många av förslagen har tagits fram av arbetsmarknadsorganisationerna.

Regeringen meddelade att man återkommer om hjälp till kommunerna. På fredagen uppmanade man kommunerna att inte, just nu, säga upp eller permittera sina anställda.

Tidigare på fredagen meddelades att staten ger flygbolaget Finnair lånegarantier på 600 miljoner euro.