DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>2,1 MILJONER Så mycket pengar vill Stallhagen ha för att delfinansiera sin nya storsatsning. På bilden syns bolagets vd Jan Wennström.

Stallhagen söker stöd för 2,1 miljoner

Som Nya Åland tidigare har berättat vill Stallhagen storsatsa på en ny produktionshall i Finström. Fabrikskapaciteten tredubblas från 800 000 lite till 2,5 miljoner liter öl per år. I dag jobbar totalt tio heltidanställda personer på bryggeriet. Om planerna förverkligas kommer 12 nya arbetsplatser att skapas, skriver företaget i sin finansieringsansökan.

Sammanlagt kalkyleras nysatsningen kosta sju miljoner euro. Nu hoppas bryggeriföretaget att landskapsregeringen ska finansiera trettio procent av satsningen.

Det framgår i en finansieringsansökan som bryggeriet lämnat in.

Ärendet ligger på näringsminister Camilla Gunells (S) bord. Hon säger att satsningen har presenterats för landskapsregeringen.

– Det är en mycket intressant satsning. Innan beredningen har ägt rum kan jag inte svara på var det kommer att sluta, säger Gunell.

I nuläget är tanken att stödpengarna ska tas från landbygsutvecklingsprogrammets pott för livsmedelsförädling. Nästa steg är att landskapsregeringen ska pröva om projektet kan gå under livsmedelsförädling. Prövningen görs av landskapsregeringen.

Hela livsmedelsförädlingspotten i LBU-programmet går på sammanlagt 2,5 miljoner euro. Det innebär att pengarna inte behöver tas från den ordinarie budgeten.