DELA

Stadshusparken blev Pokémonpark

De syns på långa vägar, med blicken klistrad mot skärmen och ett finger som drar över skärmen.

Vi pratar om Pokémonjägarna.
Svårt att missa den senaste tiden har varit det nya spelet Pokémon GO. De som spelar, älskar det och de som inte spelar är trötta på att höra allt tjat om spelet.

Vad man än tycker om spelet så har det tiotals miljoner spelare och gick snabbt förbi appar som Snapchat och Twitter på topplistorna. Spelet går i det stora hela ut på att fånga Pokémons, göra dem starkare och tävla mot andra Pokémons. Många samlar också Pokémons för att sälja dem eller byta dem mot en annan. I spelet kan även riktiga pengar sättas in för att få Pokémonpengar.

I spelet syns du, som Pokémonjägare, på en karta av din omgivning. Ibland dyker Pokémons upp och då fångar du dem med en Pokémonboll.

Pokémonjägare

I Stadshusparken ser man massor av personer som går runt med telefonerna framför näsan. Vi frågar Pokémonjägaren Dick Harju-Jeanty varför alla samlas just där.

– På olika ställen finns Pokéstops där folk kan sätta ut lockningsbeten för pokémonfigurer. I Stadshusparken finns tre stycken Pokéstops och därför kryllar parken av jägare som försöker fånga figurerna som kommit till stoppet, berättar Dick Harju-Jeanty.

Han brukar komma till parken då och då för att samla Pokémon. Han berättar också att det i spelet finns det gym, där man tävlar mot de andra.

– Varje Pokémon har olika höga poäng som kallas Combat power, ju högre combat power desto starkare Pokémon. Min starkaste heter Golduck och har 1200 combat power. I gymmen har jag dock sett såna som har runt 2000, säger Dick Harju-Jeanty

I parken sitter även Åke Sigfrids med sin dotter Selma och sin kompis Hansi Karlsson. Det har börjat spela för att det är så populärt, men är inte desto mer insatta.

– Det är rätt roligt att träffas här ute istället för att ta en kopp kaffe.

– Här om dagen hörde jag en liten killen som ropade att hans liv blev komplett när han fångat Pikachu, berättar Åke Sigfrids och skrattar.

Träffa andra

Tre svenskar från Västerås, som kommit till Åland på semester, hittade till Stadshusbacken tack vare Pokémon Go. Men de visste inte att det är här alla Pokémonjägare håller hus. Ronnie Häggblom och hans söner Hobbe och Eldar har spelat spelet i cirka två veckor.

– Det är kul att spela och på samma gång träffa andra som spelar, säger Eldar Häggblom.

– Och så är det ju roligt att pappa får vara med, säger Ronnie Häggblom.