DELA

”Staden drabbas värst”

Mariehamn mister över sju procent av landskapsandelarna men Geta förlorar bara drygt två procent.

Det visar förslaget till krympta landskapsandelar för nästa år.
Totalt vill landskapsregeringen skära 1,5 miljoner euro under 2017 i de landskapsandelar som betalas till kommunerna. Men när stadsdirektör Barbara Heinonen läste förslaget till hur sparbetinget ska fördelas mellan kommunerna reagerade hon kraftigt.

– Det slår totalt fel beträffande staden. Inbesparingen är uppbyggd så att den kommun som i dag får minst förlorar mest och den som i dag får mest förlorar minst, säger hon.

Mariehamn är den kommun som i dag får minst landskapsandel. Enligt förslaget till hur inbesparingarna ska fördelas förlorar staden nästa år över sju procent eller 445 000 euro. Geta, till exempel, ska spara drygt två procent.

Det innebär att Geta får 3 640 euro per invånare i landskapsandel nästa år medan summan för Mariehamn blir 499 euro per invånare.

– Det finns ingen rättvisa i det här systemet och vi tänker motsätta oss så mycket vi kan. Visst har en större kommun stordriftsfördelar, men inte så stora att det motsvarar en sådan här minskning som utgår från en grund som redan den är orättvis.

Skriftlig kritik

Finansminister Mats Perämaa berättar att stadsdirektören framfört sitt missnöje till honom.

– Jag har full respekt för det som staden framför, säger han som gärna ser att kritiska synpunkter lämnas in skriftligt före den 3 oktober när samrådsdelegationen håller sitt nästa möte.

Ålands kommunförbunds direktör Magnus Sandberg berättar i ett mejl till medlemskommunerna att finansministern inte utesluter fler sparåtgärder utöver de 1,5 miljoner euro som det här förslaget handlar om.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!