DELA

Sparkar mot hund väcker känslor på Facebook

Ett Facebookinlägg om att en person ska ha sparkat mot en lös hund i Mariehamn har väckt starka känslor. Inlägget har delats över 500 gånger.

– Något har hänt. Men om det har varit en spark vet vi inte, säger överkonstapel Antero Lehtonen.
Engagemanget i sociala medier tog fart efter ett inlägg den 2 juli, där en kvinna som blivit ögonvittne berättade om händelsen. Enligt inlägget ska det röra sig om en barnfamilj med små barn, där mamman i familjen sparkat mot hunden när den kommit springande för att hälsa på barnen. I inlägget beskrivs också hur familjemedlemmarna ser ut, i vilka åldrar barnen är och i vilket område de bor. En person som delat hennes inlägg, betonar i delningen att händelsen är polisanmäld och hänvisar till kvinnan.

– Jag skrev inte inlägget för att vara elak, jag ville bara berätta vad jag varit med om och samtidigt varna andra, säger kvinnan bakom ursprungsinlägget.

Inte polisanmält

Hon berättar för Nyan att hunden smitit från huset och att hunden därför var okopplad. Händelsen ska ha skett precis utanför huset. Överkonstapel Antero Lehtonen bekräftar att det har varit en händelse som involverar en lös hund som sprungit mot en familj med små barn, men säger att ingen patrull har varit på plats och att det inte gjorts någon polisanmälan.

Han är också införstådd med att denna händelse ska ha fått mycket uppmärksamhet i sociala kanaler, men säger att vad som egentligen har hänt är oklart.

– Själva händelsen var kanske inte så stor och så intressant som den har blivit i sociala medier. Hunden blev inte skadad och ingen har gjort någon polisanmälan, säger han.

Olika uppfattningar

Antero Lehtonen betonar att det finns två sidor i en sådan händelse och att det i sociala medier ofta bara är en sida som kommer fram.

– Därför kan man få lite fel uppfattning om vad som egentligen har hänt. När sånt här får spridning i sociala medier så finns det också saker som kanske inte är sanna, säger han.

Antero Lehtonen framhåller också risken med att skriva och dela uppgifter i sociala medier, speciellt om de riktas mot enskilda personer i negativ stämning. Eller om man uppger eller delar osanna uppgifter om någon.

– Man ska alltid fundera noggrant på vad man gör då man ansvarar för det man skriver. En möjlighet är ju att man blir misstänkt enligt strafflagen till spridande av information som kränker privatlivet, säger han.

Ingen aggressiv hund

Hur familjen med de små barnen har uppfattat situationen är också oklart, då de inte kommer till tals, förklarar Antero Lehtonen.

– Vi vet inte hur den här hunden har agerat när den kommit fram och vad den har gjort. Och människor kan inte veta om en hund som kommer fram är vänlig eller inte, säger han.

Men enligt kvinnan bakom inlägget så var inte hunden aggressiv:

– Hunden tycker om barn och ville bara hälsa. Jag uppfattade inte heller att de var hundrädda. Är man rädd så borde man backa, inte börja sparka, säger hon.

Kvinnan berättar vidare att det handlar om en liten hundras under två kilo. Men överkonstapel Antero Lehtonen menar att storleken inte spelar någon roll när man är hundrädd.

– Också en liten hund kan uppfattas som stor hos små barn, säger han.

Han förklarar att man får försvara sig, men hur långt man får gå i sina handlingar är svårt att bedöma då det beror på omständigheterna.

–  Det får avgöras i domstolen. Alla fall är olika, så det är omöjligt att säga vad man får göra och vad kan man inte får göra i situationen.

Hur kan man undvika liknande situationer som hundägare?

– Hundägaren står i ansvar för det som hunden gör, och denne ska kontrollera sin hund och hunden ska vara kopplad. Även om man har en hund som beter sig bra, så är de ändå djur med djurinstinkter, som man inte alltid kan förutse.

Hur hanterar ni detta ärende?

–  Då det bara har lämnats in en kännedomsanmälan så kan vi egentligen inte göra så mycket. Därför undersöker vi inte händelsen och ser inga skäl att heller påbörja någon undersökning.

Kvinnan blir förvånad när Nyan berättar detta för henne:

– Jag har inte förstått det. Jag anmäler direkt i morgon, fredag. Om inte ägaren vill anmäla, så kommer jag att göra en ordentlig anmälan, säger hon.

Nyan har försökt få kontakt med ägaren, utan resultat. Ägaren har inte själv varit aktiv i sociala medier om händelsen.