DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>TJÄNSTEN KVAR Helsingfors förvaltningsdomstols beslut innebär att kantorn har den tjänst kvar som han sparkades från hösten 2014. Men beslutet är inte definitivt eftersom det kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen. Orgeln på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Sparkad kantor behåller tjänsten

Församlingen som avskedade en kantor som varit berusad på jobbet överklagar inte Helsingfors förvaltningsdomstols beslut att uppsägningen var olaglig.
Det betyder att kantorn, som fick sin sista lön i februari i fjol, har sin tjänst kvar.

– Jag vill återvända till församlingen, säger kantorn till Nya Åland.

I övrigt har han inga kommentarer i det här skedet.

Vice ordföranden i församlingens kyrkoråd säger att medlemmarna inte tror att man kan få till stånd en ändring om man vänder sig till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD).

– Och då är det ingen idé att gå vidare. Det blir bara mer kostnader för församlingen då.

Församlingens kyrkoherde, som är kyrkorådets ordförande, har samma åsikt.

Grov rattfylla

Beslutet att avskeda kantorn togs av det förra kyrkorådet efter att kantorn hade kört berusad och blåst 2,6 promille i en poliskontroll. Samma dag hade han också varit berusad vid en tillställning för församlingens barn.

Men det var inte orsak nog att avskeda kantorn, ansåg Helsingfors förvaltningsdomstol som kantorn vände sig till. I stället borde han ha erbjudits vård – en möjlighet som är inskriven i kollektivavtalet.

Kantorn fick lön fram till februari 2015. Vad kan domstolens beslut kosta församlingen om kantorn begär ersättning för den tid som gått sen han avskedades?

– Det vet vi inte ännu, säger kyrkorådets vice ordförande.

– Han måste komma in med en utredning om inkomstbortfallet. Han kan ju ha haft andra inkomster sen han slutade i församlingen.