Sött, surrigt och stickigt på Svibydagis

DELA

Hur pratar egentligen bin med varandra och hur många bin behövs för att producera en burk med honung? Det fick 5–6-åringarna på Sviby daghem lära sig när Biodlarföreningen kom på besök för att berätta mer om bin och hur viktiga de är för oss människor.

– Vet ni vad bin gör när de pratar med varandra, frågar biodlaren Marcela Sucha.

Ett lågt surrande sprider sig.

– Bzzz, säger barnen i kör.

Men det som egentligen händer, berättar Marcela, är att bina dansar för att visa varandra var det finns pollen, vatten och nektar.

– Nu ska vi försöka dansa som bin, kom!

Alla barnen samlas kring henne och börjar dansa på stället.

– De skakar på rumpan när de vill visa de andra bina att de har hittat något, säger Marcela Sucha.

Variation viktigt

Dansen är en av flera aktiviteter som utgör Biodlarföreningens Paf-finansierade projekt Honungsmorgon. Målet är att utbilda barn i dagisåldern om bin och deras betydelse för människan och naturen. Under två timmar får barnen lära sig om bin, smaka på honung och göra egna ljus av bivax. Marcela Sucha och Marit Wiklöv från Biodlarföreningen gör sin sjätte honungsfrukost när Nyan hälsar på och berättar att man satsat på en blandning av aktiviteter för att väcka – och inte minst behålla – intresset hos barnen.

– Vi har tänkt mycket på att det inte bara ska handla om att lyssna, utan att de behöver få lukta, smaka och känna. Det är också viktigt att de får röra på sig lite och inte sitta på rumpan hela tiden, säger Marcela Sucha.

Vad har ni lärt er om bin i dag?

– Att de ger mat till oss människor, säger Linnéa Sällström, 5 år.

Timjan Wigell, 6 år, får smaka på honung som Marcela och Marit haft med sig.

Hur smakade det?

– Den var god! Den smakar honung, konstaterar hon.

– Kommer ni ihåg hur många bin det behövs för att göra en sån här burk med honung, undrar barnträdgårdsläraren Bea Boman.

– Hundratusenfemtio, utbrister Adrian Karlsson, 6 år.

– Haha, nej inte riktigt så mycket. Vi fick ju veta att ett bi gör ungefär en matsked honung, men till en burk behövs det mellan 300 och 500 bin.

Ljus som doftar honung

Adrian Karlsson har gjort ett ljus av bivax och tycker det doftar gott.

Vad doftar det då?

– Det luktar honung!

Mycket riktigt så doftar vaxet starkt av honung. Barnen har också fått smaka på olika sorters honung för att få känna hur stor skillnaden kan vara beroende på vad bina fått att äta och vilken tid på året den är skördad.

Marcela Sucha har varit involverad i liknande projekt i Slovakien och är professionell biodlare med kupor över hela Åland. Hon, Marit Wiklöv och resten av Biodlarföreningen hoppas att projektet ska leda till en större medvetenhet om bins och andra pollinerares betydelse – både hos barn och vuxna.

– Barn berättar ju gärna för vuxna vad de har lärt sig, så vår förhoppning är att det ska sprida sig uppåt. Det är här man ska börja, det är ju barnen som ska föra allt vidare en dag, säger Marit Wiklöv.