DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>LADDSTATION Fyra elbilar ska kunna laddas samtidigt när landskapets och Ålands teknologicentrums nya laddstation står på plats vid infarten till parkeringen under Sittkoffs. ÅTC:s verksamhetschef Robert Mansén sköter det tekniska.

Snart kan du ladda elbilen ute på stan

Redan i höst kan det bli möjligt för el- och hybridbilsägare att snabbladda bilen ute på stan.

Ålands första laddningsstation byggs inom kort vid infarten till Sittkoffgallerian.
Laddningsstationen är ett gemensamt projekt som drivs av landskapets fastighetsverk och Ålands teknologicentrum ÅTC. Stationen bekostas av landskapet.

ÅTC gjorde en förstudie i början av året för att få reda på intresset bland leverantörerna. Anbud på stationen har begärts i en offertrunda som riktats till de största tillverkarna som är representerade på Åland. Anbudshandlingarna öppnas i början av oktober.

– Då först får vi veta vad den kommer att kosta, säger ÅTS:s verksamhetschef Robert Mansén.

Laddaren blir semisnabb, vilket betyder att ett elbilsbatteri kan laddas fullt på mindre än en timme. Stationen ska byggas precis vid infarten till Sittkoffgallerian, på gräsplätten mellan Självstyrelsegården och hotell Arkipelag.

Fyra bilar ska samtidigt kunna laddas. Det sker på de nuvarande parkeringsplatserna, två på utsidan och två på insidan. Platsen är vald dels för att vara lättillgänglig för allmänheten, dels för att den ligger nära landskapets elcentral.

– Här ska anställda, allmänheten och turister kunna ladda bilbatteriet. Först när det blir möjligt att använda elbilar i vardagen ökar antalet bilar, säger Robert Mansén.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!