DELA
Foto: Stefan Öhberg

Snart avslöjas knepen som minskar momsstrul

Snart kan det bli lättare för ålänningar och andra att navigera genom momskrånglet i näthandeln. I dagarna ska resultatet av stormig.ax första samhällshack presenteras.

Nu har landskapsregeringen beviljat nya pengar för att nästa idé ska kunna förverkligas.
I maj berättade Nya Åland att gruppen Perfektio-Chronos, en trio från Helsingfors, vann första pris och 11 000 euro för sitt förslag till lösning av den åländska momsproblematiken ur kundens perspektiv efter att sex olika grupper presenterat sina förslag.

Victoria Sundberg, ordförande för landskapets digitaliseringskommission som skapat projektet stormig.ax för att fånga in det som upplevs som hinder i ålänningarnas vardag, konstaterade att Helsingforstrion hade flera intressanta idéer om hur momsprocessen kan underlättas.

Arbetet har sedan dess pågått tillsammans med Åland Post och tullen och nu, fyra månader senare, är det snart dags att syna korten.

– Det har gått bra och vi har bara några steg kvar att ta innan vi går ut i media och berättar och visar bilder på de hemsidor och system vi har byggt. Det sker alldeles snart, säger Victoria Sundberg.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!