DELA
Foto: Pär Landor

Snabbtest för alger snart på marknaden

Finländska forskare har tagit fram ett snabbtest för alger. I slutet av sommaren väntas uppfinningen finnas ute på marknaden.
Med det nya algtestet, som är i storlek med ett kreditkort, kommer man att enkelt kunna kontrollera om vattnet är säkert för att bad eller om man gör bättre i att avstå.

– Man lägger några droppar på kortet och inom loppet av 15 minuter har man ett svar, säger forskare Markus Vehniäinen på Åbo universitet.

Efter väntetiden går det att avläsa ett eller två streck på kortet. Två streck betyder att vattenprovet innehåller alger.

– I slutet av sommaren borde algtestet finnas ute på marknaden. Varje kort kan endast användas en gång. Priset är inte fastslaget, men det kommer att vara överkomligt. Man kommer troligen att kunna köpa testet i tio-pack till priset av några tiotals euro.

I provtesterna har algtestet visat sig ha en god känslighet med mycket pålitliga resultat.

– Vi har också utvecklat ett format som till och med kan användas på dricksvatten. Den typen av test som kommer att finnas på marknaden går att använda både i sjöar och i havsvatten. Då kan människor testa om vattnet är säkert för att bada i och hundägare kan kontrollera ifall de kan låta sina hundar simma.

Läs mer i fredagens Nya Åland!