DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>PÅ PLATS Jens Mattsson har i veckan inlett sitt frivilliga arbete som sjöräddare i Medelhavet och har, tillsammans med svenska kolleger, redan kunnat hjälpa tiotals flyktingar.

Snabb start i Medelhavet

Tre olika utryckningar och ett 60-tal räddade flyktingar.

Sjöräddaren Jens Mattssons tre första dygn i Medelhavet har varit bråda.
Nya Åland har tidigare berättat om Jens Mattsson från Ålands sjöräddningssällskap som bestämde sig för att jobba som frivillig på den grekiska ön Samos.

Han reste iväg i början av veckan och ingår nu tillsammans med sju svenska sjöräddare i Gula båtarnas räddningspatruller på Samos. De svenska båtarna är två och de bistår i sin tur det grekiska sjöräddningssällskapet Hellenic Rescue Team.

Det första larmet kom redan under Mattssons första natt på Samos. Då ryckte sjöräddarna ut för att undsätta åtta vuxna och två små barn som hade lämnat Turkiet i en dålig båt.

– De klarade sig och det har också alla de andra gjort som vi har hjälpt. Så med tanke på det kan man säga att det har gått riktigt bra hittills, säger Jens Mattsson.

De grekiska myndigheterna spanar kontinuerligt över havet med landbaserad radar. Då man upptäcker någonting misstänkt larmar man sjöräddarna via VHF.

– Flyktingarna åker oftast från Turkiet då mörkret har fallit och det betyder att larmen vanligtvis kommer tre, fyra eller fem på morgonnatten. Men en kväll fick vi faktiskt larm redan 22.30. Man måste räkna med att kunna rycka ut när som helst.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!